By Živite zdravo danas - veljače 10, 2018





Kiselica je raširena, lako prepoznatljiva domaća biljka, poznata po svom kiselom okusu, po kojem je i dobila naziv. Postoji nekoliko vrsta, a najljekovitije su obična kiselica (lat. Rumex acetosa), i mala kiselica (lat. Rumex acetosella).

Kiselicu su mnogi kao djeca brali na livadama i grickati, no ona je mnogo više od usputne grickalice.
U 16. i 17. stoljeću smatrali su je gotovo čudotvornom biljkom protiv infekcija, groznice, skorbuta i trovanja. Stari narodi obilno su je koristili i u kulinarstvu, u pripremi juha, salata i povrtnih priloga, te u pripremi jakih čajeva. Visok udio oksalne kiseline čini kiselicu blago otrovnom i zato njen unos mora biti umjeren (u malim količinama je bezopasna).

Ova kiselina odgovorna je i za njen okus, koji pecka na jeziku, a sličan je kiviju ili jagodama. Kiselica se uglavnom sastoji od vlakana te manjeg dijela proteina. Od vitamina sadrži C, A i B6, a od minerala željezo, magnezij, kalij i kalcij. Obiluje i polifenolnim kiselinama, flavonoidima i antocijaninima. Njena ljekovita svojstva narodna medicina je prepoznala već odavno. Stoljećima koristi kiselicu kao djelotvoran lijek za različite bolesti

Zdrava probava

Zbog visokog udjela vlakana, dodavanje kiselice u prehrani pomaže boljoj i zdravijoj probavi.
Vlakna pokreću probavni sustav, smanjuju konstipaciju, proljev, nadutost i grčeve, kao i druge ozbiljnije želučano-crijevne tegobe.
U povijesti kiselica je služila i kao prevencija i lijek kod trovanja hranom i različitih želučanih infekcija.

Krvni tlak

Šalica kiselice sadrži 15% dnevne preporučene doze kalija.
Kalij je regulator tekućine u tijelu te opušta srčane žile i arterije.
Bogatstvo dijetalnih vlakana čini kiselicu i prirodnom zaštitnicom organizma od kolesterola, ateroskleroze te posljedično, težih stanja kao što su moždani i srčani udar.
Snižava krvni tlak, što smanjuje rizik od ugrušaka i naprezanja srca koje može dovesti do koronarnih srčanih bolesti i drugih komplikacija.

Zdravlje kože


Kiselica čisti krv, potiče cirkulaciju i utječe na zdravlje, kvalitetu i izgled kože.
Ljekovito djelovanje pripisuje se vitaminu A i C, kao i drugim nutrijentima pronađenima u ovoj biljci.
Sušeno lišće dobro je jesti ako bolujete od lišajeva i suhe kože.
Sok iz svježeg lišća narodni je recept protiv osipa i iritacija na koži.

Prevencija raka

Iako studije o antioksidativnom djelovanju kiselice i dalje traju, postoji dovoljno dokaza o djelovanju polifenola, flavonoida i antocijanina na ljudsko tijelo. To su sve antioksidansi koji preveniraju maligne promjene u organizmu. Oksalna kiselina iz kiselice također ima antitumorska i antikancerogena svojstva. Antioksidansi, kojima je kiselica posebno bogata, donose niz koristi za organizam, a njihovo antikancerogeno djelovanje jedno je od najvažnijih.

Rutini i polisaharidi u kiselici preveniraju rak i druge vrste izraslina. Beta karoten djeluje kao antioksidans, povećavajući proizvodnju T-stanica koje ubijaju stanice karcinoma.Klorofil iz kiselice čisti jetru, regenerira tkivo, smanjuje zbog bolesti povećanu gušteraču, čisti krv i jača otpornost na utjecaj zračenja.

Koristi se i za ublažavanje posljedica kemoterapije.Mast od kiselice pokazala je snažno djelovanje na smanjenje cisti i broja tumorskih stanica dok se sama biljka pokazala kao prirodno sredstvo koje rastvara i smanjuje tumorske tvorbe. Možda je najbolje citirati Rene Caisse, ženu koja je popularizirala Essiac čaj za liječenje raka:

Biljka koja će uništiti rak je psećeuha mala kiselica (Rumex acetosella), ponekad zvana i kisela trava. Cijela biljka se mora koristiti, ubrana u proljeće, prije formacije cvjetova.“  - Iz pisma doktoru Stocku, 4. lipnja, 1974. godine.  
 
Ostala ljekovita svojstva kiselice:

  • čisti krv
  • jača imunitet
  • potiče cirkulaciju
  • pomaže kod dijabetesa
  • štiti mjehur i bubrege 
  • pomaže kod infekcija dišnih puteva

Stanište i berba


Kiselica raste po poljima, livadama, zasijanim površinama i rijetkim šumama.
Ima usku crvenkastu stabljiku koja naraste do pola metra.
Mali listovi u obliku strijele narastu do 3 centimetra.
Cvate od ožujka do studenog, kada se na biljci stvaraju mali crveno-žuti cvjetovi, a kasnije se razvijaju u crvene, male, okrugle plodove.
U medicini se koriste svi dijelovi ove korisne biljke.
Lišće i stabljika beru se u proljeće ili u ljeto, prije cvjetanja.
Korijenje se bere u jesen.


Kako je najbolje upotrijebiti?

Male količine lišća mogu se jesti na salatu ili kuhati, kao povrće.
Osušeno lišće je deset puta jače od svježeg. Prije kuhanja mora namočiti u vodi 12-16 sati.

Narodni recepti s kiselicom

Čaj od kiselice 

Čaj od lišća koristi se kod gripe, upala i skorbuta.
Za prirodnu terapiju problematične kože, sklone aknama, možete iskoristiti lišće ili korijen.
Čaj napravite ga tako da 20 g listova (ili 40 g korijena, ako je riječ o napitku za ljepšu kožu) skuhate u 1 litri vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite.
Pijte 2 šalice dnevno, po 1 ujutro i navečer.

Uvarak od kiselice

Šaku svježih listova kiselice kuhajte 15 minuta u kipućoj vodi, procijedite i pijte jednu šalicu na dan.


Oblog za kožne bolesti

Ublažava osjećaj peckanja, otekline, oštećenja na koži, prištiće, akne i druge kožne probleme.
Oblog napravite tako da 2 šake listova kiselice kuhate 15 minuta u  litri vode i zatim procijedite. Tekućinom natopite čistu tkaninu i nanesite na problematični dio kože.


Essiac čaj (biljni čaj protiv raka)

Essiac čaj je biljni čaj protiv raka kojeg je popularizirala kanadska medicinska sestra Rene Caisse, a po recepturi Indijanaca domorodaca.
Sastoji se od nekoliko snažnih antikancerogenih biljaka koje čiste tijelo.

Sastojci:

  • 6,5 šalica nasjeckanog korijenja čička (lat. Articum lapa)
  • 453 g cijele male kiselice s korijenjem, u prahu (lat. Rumex acetosella)
  • 113 g kore glatkog brijesta u prahu (lat. Ulmus fulva)
  • 28 g kineske rabarbare u prahu (lat. Rheum officinale)

Priprema: 

28 grama biljke pomiješajte s 9 dcl izvorske vode, zakuhajte i na najjačoj vatri kuhajte 10 minuta.
Ugasite vatru i ostavite pokriveno, na toplom, tijekom noći. Ujutro polako zagrijavajte čaj, pripazite da ne zavrije. Kad se pojavi para, a prije vrenja, ugasite vatru i pustite neka odstoji par minuta. Kroz fino cjedilo procijedite čaj u vruće sterilizirane boce, ohladite i čuvajte u hladnjaku.

Posljednje količine čaja (nakon što iskoristite sav pripremljen), pažljivo izlijte u drugu posudu i ostavite preko noći u hladnjaku. Idući dan dobro procijedite, pazeći da tekućina bude bez trunke taloga.Za prirodnu terapiju karcinoma, preporuka je piti 30 ml Essiac čaja, razrijeđenog s 60 ml vruće vode, svaku večer prije spavanja. 

Potrebno ga je piti 4 tjedna, pa napraviti pauzu od tjedan dana.
Tako ga je preporučljivo koristiti čak dvije godine.
Detalje o doziranju možete pročitati ovdje.
U pripremi ovog čaja, ne smijete koristiti aluminijsko posuđe niti vodu koja sadrži klor.
Nužno je koristiti biljke provjerenog podrijetla, najsigurnije one koje ste sami uzgojili.

Napomena 

Kiselica je dostupna i u obliku tinkturi, kapsula i čajeva. Zbog većeg udjela oksalne kiseline, ova biljka je zabranjena za oboljele od reume i artritisa te sve one koji su podložni stvaranju bubrežnih kamenaca. Kiselicu nikad ne kuhajte u metalnom posuđu, jer će u protivnom zbog reakcije s oksalnom kiselinom zadobiti neugodan miris i okus.


  • Podjeli:

Vezani Tekstovi

0 komentari