Čaj od zove protiv kašlja i prehlade proveren je prirodni lek koji preporučuje naša tradicionalna medicina. Taj blagotvorni napitak pomaže kod bolesti bubrega, jetre, kardiovaskularnih smetnji, ali i upaljenih krajnika. Ublažava bolove i neprijatne tegobe uzrokovane išijasom i reumom. Zova (bazga) pospešuje jače izlučivanje mokraće i znoja, te olakšava iskašljavanje šlajma. Često se primenjuje kod učestalih respiratornih infekcija, jer značajno ubrzava proces izlečenja. Biljka koja nas u mislima vraća na selo, i te kako je cenjena danas. Sve češće vredne domaćice prave aromatični sirup od njenog cveta, te na taj način usrećuju svoje ukućane.
Osim ukusnog soka sa bazgom mogu se pripremati i mnogi drugi lekoviti pripravci. Jedan od njih je i čuveni recept za čaj od zove. Saznajte za šta je sve dobar i zbog čega je toliko omiljen u našoj narodnoj medicini.Biljka bazga cenjena od pamtiveka. Svima nam je dobro poznata zova (bazga), čiji je latinski naziv Sambucus nigra. Spada u najstarije i najlekovitije biljke naših krajeva i čitave Evrope. Može se naći na brojnim šumskim čistinama, rubovima šuma, kraj puteva i naselja. Traži dosta svetla, vlažnu i propusnu zemlju, a razmnožava se korenskim izdancima i poluzrelim reznicama leti. Kod starih naroda bazga je predstvaljala simbol smrti i rođenja, zaštitik od zlih sila, ali i saveznica „veštica“. Prema narodnom verovanju, njenu krošnju nastanjuju duhovi. Tako i svirala od zove može prenositi poruke „sa onog sveta“. U nekim krajevima u Srbiji i dalje se prepričavaju ovakve priče.
Vino od zovinih bobica smatralo se vilinskim pićem, ko ga popije, navodno je sticao moć da vidi vile i komunicira sa njima. Do kraja 19 veka uz nezaobilazni čaj od zove, na londonskim ulicama prodavalo se i aromatično vino istoimene biljke. Najviše se služilo tokom hladnih zimskih dana, kako bi ugrejalo i okrepilo prolaznike i radnike. Zova kao lek čuvenog HipokritaZova je listopadni grm koji naraste 3 do 10 metara u visinu. Kora joj je debela i svetlosive boje, dok su grane šuplje i drvenaste, ispunjene mekanom srži. Listovi su svetlozeleni i perasti, jajasti i pomalo ušiljeni. Cvetovi su dvopolni, mirisni, bele i žućkaste boje. Biljka bazga cveta od aprila do juna meseca. Plodovi su u početku zelene boje, zatim prelaze u ljubičasto-crvenu, a na kraju su potpuno crni. Bobice zove su prečnika 3 do 6 mm, sa po 3 semenke, koji daju crveni sok. Od njih se pravi popularni sirup, ali i drugi sjajni recepti.
Zova kao lek koristila se još u doba Hipokrita, Plinija i Galena. Oni su tvrdili kako ova biljka može zameniti sve tadašnje lekove.U prošlosti naročito je bio cenjen sok i čaj od zove u čije smo lekovito dejstvo uvereni i danas. U starom Rimu žene su farbale kosu, sokom od zrelih bobica i tako joj davale lep crvenkast odsjaj. Čitavo drvo bazge cenjeno je zbog praktičnih i medicinskih namena već hiljadama godina unazad.
Lekovitost zove i dobrobiti po zdravlje
Za blagotvorni čaj od zove, kao i sok i sirup upotrebljavaju se svi delovi biljke. Cvetovi, lišće, bobice, kora i koren su potpuno iskoristljivi u lekovite svrhe.Ukusni zovini napici pravi su melemi za upaljeno grlo, pomažu lakše iskašljavanje i ubrzavaju proces ozdravljenja. U Bugarskoj se otišlo i korak dalje. Naime, tamošnji stanovnici tvrde da je crna zova lek za rak, te da leči najopasnije bolesti.
Kada se bere zova?
Cvet se bere u junu, dok se nije sasvim rascvetao, za vreme toplih i suvih dana. Suši se vrlo pažljivo i naglo, u tankim slojevima, na tavanu ili korišćenjem veštačke toplote. Treba sadržati svoju prirodnu boju. Ako kojim slučajem pocrni, onda ne vredi i mora se baciti. Čuvanje zovinih cvetova je izuzetno važno, za tu namenu koristite samo posude koje se mogu dobro zatvoriti.
Kome se preporučuje bazgin čaj?
Vruć čaj od zove priprema sa natapanjem cvetova. Ako se pije na početku prehlade, gripa, upale grla doprinosi bržem izlečenju. On će podstaći krvotok, omogućiće brže preznojavanje i na taj način izbacuje otrovne materije. Može se davati deci tokom eruptivnih bolesti kao što su boginje. Izvući će osip u kratkom roku i ubrzaće oporavak mališana.
Cvet bazge smanjuje izlučivanje i ubrzava izbacivanje sluzi, pa olakšava nazebe, katar, upalu sinusa i začepljenje bronhija.
Čaj od bazge deluje opuštajuće, ublažava bronhijalne spazme i pomaže kod astme. Deluje i kao moćan diuretik, eliminiše otrovne materije koje se nakupljaju kod artritisa i gihta.
Ovaj napitak koristi se za ublažavanje upala i lečenja čireva po koži, opekotina i rana. Uz bazgin čaj za ovu namenu primenljiv je i losion, kao i mast. Lekoviti sastojci zove podstiču izlučivanje vode iz organizma.
Kako se koristi kora, lišće i bobice
Već u proleće kora bazge sakuplja se sa debelih grana. Upotrebljava se njen srednji, zeleni sloj. Pre korišćenja se kožica obavezno sastruže i baci. Ona ima gotovo istu vrednost kao i cvet koji je mnogo poznatiji. Leči bolesti bubrega, srca i jetre. Od korena i kore zove može se napraviti mast protiv ekcema i psorijaze.
Lišće bazge se bere tek kada se potpuno razvije. Sveži stucani listovi stavljaju se na bolna mesta kao obloge, pomažu kod neuralgije lica. Isto tako vrlo su efikasni i kao obloga kod spoljašnjih hemoroida.
Sveže listove zove nekada su ljudi stavljali na slepočnice, kako bi ublažili neprijatnu glavobolju. Sa njima se trljalo i lice, da bi se oterali uporni insekti. Nisu preporučljivi osobama sa osetljivom kožom, jer mogu izazvati određene reakcije.
Čaj od zove pripreman od listova odlično čisti krv i najbolje je sredstvo protiv nečiste kože. Blagi napitak pomoći će kod gihta, a dobar je i kod neprijatnog zadaha tela, jer ga uspešno neutrališe.
Čaj od lišča i kore bazge pomaže kod neredovne i tvrde stolice, jer eliminiše zatvor u kratkom roku. Uz to daje se i osobama koje ne mogu zadržavati mokraću.
Ako imate neredovnu probavu, pomoći će vam i sledeći napitak. Kašiku suvih bobica potopite 12 sati u šolji hladne vode. Zatim napitak podgrejte i popijte pre doručka. Bobice se beru krajem leta, kada u potpunosti sazre. Sadrže dosta vitamina C i drugih dragocenih nutrijenata. Obavezno se suše, a od njih se prave sok (sirup), džem i fenomenalna marmelada od zove.
Kako napraviti čaj od bazge recept
Naša narodna medicina nudi nam velik broj recepata za pravljenje ovog čudotvornog napitka. Gotovo za svaku poznatu boljku postoji rešenje u vidu bazginog napitka.
Čaj od cveta zove protiv visoke temperature
Za preznojavanje kod povišene temperature, dovoljno je napraviti mlak čaj od zove na sledeći način: 2 kašičice cvetova prelivaju se sa 3 decilitra provrele vode. Napitak držati poklopljeno desetak minuta, a zatim ga trebate procediti i još dok je mlak piti. Dozira se tokom celog dana i to u malim odmerenim gutljajima.
Čaj od zovinog lišća za čišćenje krvi
Fitoterapeuti preporučuju sledeći napitak: 7-8 listića preliju se sa dva decilitra tek ključale vode i lagano se kuvaju narednih 5 do 6 minuta. Nakon toga napitak se cedi i kad se prohladi dodaje mu se puna kašičica domaćeg meda. Osim za čišćenje krvi ovako napravljen čaj od bazge dobar je kod osipa, bolesti jetre, bubrega i pluća. Uz to omogućiće brže pražnjenje i umiriće nervozan želudac i creva.
Čaj od zove za mršavljenje stomaka
Ono što mnoge dame naročito interesuje svakako je čaj za mršavljenje od bazginog korena. Ovaj napitak je delotvoran, ali ne i „čudesan“. On može doprineti bržem varenju hrane i ubrzavanju metabolizma, ali vam je svakako neophodna i korekcija ishrane. Uz sve navedeno preporučljiva je svakodnevna fizička aktivnost, jer kilogrami vam neće otići sami od sebe.
Kako se pravi napitak koji topi kile?
Jednu kašiku sitno iseckanog korena zove kuvajte u šolji vode ili vina 20 -tak minuta. Procedite što bolje i tokom dana pijte. Dobijena količina je dovoljna za ceo dan. Pijuckajte čaj od zove za mršavljenje lagano i pridržavajte se svih ostalih preporuka.
Napitak za ublažavanje želučane kiseline
Između debele zovine kore i središnjeg dela stabla, nalazi se svetlozeleni omotač. Upravo sa njim priprema se čaj od bazge koji uspešno čisti želudac od svih štetnih kiselina.
Evo kako se pravi:
2 čajne kašičice svetlozelena mase prelijte sa 2,5 dl vrele (ključale) vode. Posle 10 minuta procedite. Pijte napitak lagano na odmerene gutljaje i očekujte već nakon nekoliko dana ublažavanje gastritičnih smetnji.
Napravite ukusno vino od bazge
Za aromatično vino od zove biće vam potrebno:
4 kg bazginih bobica,
3 kg šećera,
40 g kvasca,
8 litara vode.
Priprema napitka:
Bobice zove prelijte vodom, dodajte šećer i vrlo kratko prokuvajte. Kad se smesa prohladi uspite je u veću teglu i sa vrha pospite izmrvljenim kvascem. Tegla se treba prekriti čistom lanenom krpom i ostaviti duži period dok ne fermentira. Nakon 4 do 5 nedelja zovine bobice će potonuti na dno tegle, što je pokazatelj da je fermentacija završena. Tečnost pažljivo odvojite i sipajte u čiste flaše. Vino skuvano sa bobicama zove pomaže kod vodene bolesti.
Napravite obloge sa listovima bazge
Ukoliko imate peckanje u očima, pomešajte sveže listove zove sa belancetom. Tu smesu lagano stavite na zatvorene kapke. Otklonićete neprijatne simptome u kratkom roku.
Kupka od bazginih cvetova
100 grama cvetova stavite u lanenu kesicu i držite u kadi sa vodom 30 minuta. U tako pripremljenoj kupki, kupajte se desetak minuta. Ovakav tretman pomoći će kod gotovo svih gorenavedenih bolesti.
Sirće od cvetova zove
Uz nezaobilazni čaj od zove koji je dokazan kao lek za brojne boljke, preporučuje se još jedan odličan recept. 15 grama svežih cvetova bazge stavite u 5 dl jabukovog sirćeta i ostavite na toplom mestu dve nedelje. Zatim što bolje procedite i uzimajte dve kašike dnevno, zajedno sa vodom. Ovako pripremljeno zovino sirće ublažiće postojeće reumatske i sve ostale tegobe.
Sirup od zove i limuna sa šećerom
Pripema:
40 velikih lepih cvetova prelijte sa 4 dl hladne vode i pustite neka odstoji ceo dan (24 časa). Nakon toga procedite i u tu tečnost dodajte 4 kg šećera u 4 kesice limuntusa. Slobodno im pridodajte sok od 4 limuna. Tokom naredna 24 sata, zovin sirup povremeno mešajte a zatim prespite u flaše. Ovaj vitaminski zovin sirup razređuje se s vodom, a naročito rado ga piju deca.
Sirup od bobica zove osnažuje organizam
Evo šta vam treba za ovaj recept:
Pripremite 5 kg bazginih bobica, 2 kg šečera, litar vode, kesicu konzervansa, koru jednog limuna. Po želji dodajte i 5 do 10 karanfilića (klinčića).
Izrada sirupa:
Najpre odvojite bobice od peteljki, dobro operite, te stavite u sud sa debelim dnom. Na kraju sve prelijte vodom. Kuvajte sirup vrlo lagano, na blagoj vatri sve dok ne provri. Zatim sklonite na stranu i dodajte šećer, limunovu koru (isečenu na tanke kriške) i karanfilić. Nakon toga vratite opet na kuvanje, i pustite nek ponovo sve provri. Posle desetak minuta sklonite, dodajte kesicu konzervansa i sipajte u flaše.
Marmelada od bazge ostavlja bez daha
Za sam kraj uz popularni sok, sirup i čaj od zove pripremili smo vam još jedan izuzetan recept. Posredi je pravi delikates, marmelada sa bazginim bobicama.
Evo kako se priprema:
2 kg bobica zgnječite i li propasirajte. Kuvajte ih u malo vode uz nezaobilazan dodatak 500 grama šećera. Kad veći deo tečnosti ispari, smesu uspite u tegle. Marmelada od zove je vrlo ukusna i zdrava, pogoduje svim starosnim kategorijama. Obavezno je ponudite i vašoj deci, sigurno će im se svideti.
Mere opreza i važne napomene
U proleće se cvet zove može koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ukoliko imate pomenutih tegoba konsultujte vašeg lekara pre primene bilo kog recepta. Sveža biljka je otrovna i ne sme se konzumirati bez kuvanja. Čaj od zove u trudnoći nije dozovoljen, a ne preporučuje se ni dojiljama.
Za sam kraj uz popularni sok, sirup i čaj od zove pripremili smo vam još jedan izuzetan recept. Posredi je pravi delikates, marmelada sa bazginim bobicama.
Evo kako se priprema:
2 kg bobica zgnječite i li propasirajte. Kuvajte ih u malo vode uz nezaobilazan dodatak 500 grama šećera. Kad veći deo tečnosti ispari, smesu uspite u tegle. Marmelada od zove je vrlo ukusna i zdrava, pogoduje svim starosnim kategorijama. Obavezno je ponudite i vašoj deci, sigurno će im se svideti.
Mere opreza i važne napomene
U proleće se cvet zove može koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ukoliko imate pomenutih tegoba konsultujte vašeg lekara pre primene bilo kog recepta. Sveža biljka je otrovna i ne sme se konzumirati bez kuvanja. Čaj od zove u trudnoći nije dozovoljen, a ne preporučuje se ni dojiljama.
0 komentari