Potočarka-ukusna i veoma ljekovita

By Živite zdravo danas - veljače 14, 2018



Potočarka (lat. Nasturtium officinale) je skromna ali vrlo dragocjena biljka. O njenoj nutritivnoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče. Iako su od davnina poznata njena ljekovita svojstva, ova biljka je kroz generacije pomalo zaboravljena. Razvoj klasične medicine rezultirao je zanemarivanjem zdravih namirnica koje nam priroda nudi na dlanu. No, svakim se danom sve više ljudi vraćaju prirodi, pa je i ova izuzetno hranjiva biljka sve zastupljenija u alternativnom načinu liječenja i prehrani.


Poznata još od davnina


Porijeklo potočarke je područje Euroazije, no danas je široko rasprostranjena i može se naći gotovo posvuda u svijetu.
Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku povijest.Mnogi stari narodi koristili su ju u ishrani i liječenju zdravstvenih tegoba. Antički grčki liječnik i otac medicine Hipokrat cijenio je ovu biljku i preporučivao ju za liječenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti. Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu a time i produktivnost.Na jelovniku rimskih careva bila je čest gost, jer su vjerovali da će im pomoći u raščišćavanju misli i donošenju važnih odluka. Perzijski vojnici su prema kraljevom naređenju morali konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu.


Ljekovitost potvrđena znanstvenim studijama

 

 Ljekovitost potočarke dokazana je u mnogobrojnim svjetskim znanstvenim studijama.Jedna od njih, objavljena je u uglednom časopisu British Journal of Nutrition, dokazuje ljekovitost potočarke i pozitivno djelovanje na karcinom.Potvrđeno je da redovito konzumiranje manjih količina ove biljke može spriječiti rak prostate i debelog crijeva.Istraživanja su pokazala da oblog od lišća potočarke učinkovito djeluje na suzbijanje tumora žlijezda ili limfnih čvorova. Profesor Graham Packham sa Sveučilišta u Southamptonu začetnik je projekta kojim nastoji dokazati vrijednost potočarke u borbi protiv raka. Istraživanja su pokazala da potočarka sadrži  znatne količine spoja nazvanog  feniletil izotiocijanat (PEITC), koji ima snažna antikancerogena svojstva.Svježe prešani sok potočarke poznato je sredstvo za liječenje bubrežnih tegoba i bolesti kože. Ova biljka bogata je vitaminom C te je odlična pomoć u jačanju imuniteta kao i u borbi protiv kroničnih bolesti i upala.Poznata je kao učinkoviti tonik za kosu jer sprječava opadanje kose i potiče njen rast i gustoću. Odlična je pomoć kod detoksikacije organizma, pospješuje čišćenje krvi, potiče mokrenje, podiže energiju i stimulira funkcije organizma.  U narodu je poznato da potočarka…

 
  • ublažava bolesti dišnih putova
  • pomaže kod srčanih oboljenja
  • smiruje želučane i crijevne tegobe
  • pomaže kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala
  • pospješuje rad metabolizma
  • čisti pluća i krv
  • pomaže kod umora i malaksalosti
  • povoljno djeluje kod dijabetesa
  • ublažava groznicu
  • pomaže kod oboljenja jetre
  • liječi kožne tegobe
  • stimulira rast kose
  • olakšava reumatske tegobe

Potočarka u kulinarstvu


Iskoristite bogatstvo koje se krije unutar ove lijepe i nježne biljke i uvrstite ju u svoj jelovnik.  
Možete ju koristiti za pripremu zelenih kašastih sokova, salata i pita. Odličan je prilog glavnom jelu, a može biti i izvrstan dodatak juhama i varivima ili sendvičima.
 

Salata od potočarke
 
Lišće potočarke dobro operite.
Dodajte na kolutove narezan mladi crveni luk te usitnjeni češnjak. Dodajte sol, papar i nekoliko žlica maslinovog ili bučinog ulja te sok limuna. Pustite salatu da odstoji sat vremena, nakon čega je spremna za konzumiranje. U kombinaciji s mekim sirevima (feta, mozzarella, skuta, brie, quark) ova salata može biti izvrstan samostalni lagani obrok, ali i savršen prilog glavnom jelu. Za pripremu salate potočarka se može kombinirati i s drugim biljkama poput matovilca ili radiča.
 

Čaj od potočarke
 
Jednu jušnu žlicu svježe, oprane potočarke sitno narežite i prelijte s 2 dcl kipuće vode.
Poklopite i ostavite da odstoji 15-20 minuta, a zatim procijedite. Tijekom dana pijte 2-3 šalice ovog čaja.
 

Sok od potočarke
 
Jednu šaku svježe potočarke operite i usitnite u sokovniku. Iscijeđenom soku dodajte vodu u omjeru 1:5 (1 dcl soka na 5 dcl vode).
Uzimajte jednu jušnu žlicu ovog soka tri puta dnevno.
 

Juha od potočarke
 
Sastojci:

  • 2 svežnja potočarke
  • 1/2 kg krumpira
  • 1 l jušnog temeljca (najbolje povrtnog)
  • sol, mljeveni crni papar, muškatni oraščić (ostali začini po želji i ukusu)

Priprema
Potočarku dobro operite i nasjeckajte. Krumpir ogulite i narežite na sitne kockice.
Sve sastojke dodajte u zdjelu s jušnim temeljcem i pustite da zavri. Kuhajte oko 30 minuta, a pred kraj kuhanja po želji začinite. Ohlađenu masu možete blenderom usitniti da bi dobili gustu, kremastu juhu.

Napomena

Potočarku je poželjno konzumirati svježu jer se zamrzavanjem i sušenjem gubi veliki dio ljekovitih vrijednosti. Trudnicama se ne preporučuje konzumiranje ove biljke. Prekomjerna konzumacija može dovesti do nadraženosti želuca, mokraćnog  kanala i mjehura.


Uzgoj i berba


Ova zeljasta trajnica se uz brokulu, rotkvice, cvjetaču, kelj, prokulicu i kupus svrstava u porodicu krstašica.
U narodu je poznata po mnogobrojnim imenima - vodena kraljica, dragušac, kostriš, bobovec, ugas, ljuti mokriš, krešun, resnik, vodena režuha, garbok, gardun.Poznata je kao vodena biljka, što apsolutno opravdava podatak da može rasti doslovno u vodi, bez prisutnosti zemlje.Njeno prirodno stanište su vlažni vodeni tereni -  rječice, potoci, izvori. Uspijeva isključivo u čistim, nezagađenim područjima.Ipak, bez obzira na njeno izvorno vodeno okruženje, vrlo lako ju je moguće uzgojiti i u vrtu, pa čak i u teglama na balkonu.Potočarka može narasti čak do 1 m u visinu i do 2,5 m u širinu. Listovi su joj tamnozelene boje, okruglastog oblika, mesnati, sočni i glatki.  Cvate od lipnja do listopada, a cvjetovi su bijele boje, sitni i gusti.Okus ove biljke je pomalo gorkast, sličan okusu rotkvice. Tijekom cvatnje okus biljke se pojačava te postaje intenzivniji i gorči.Upravo zbog toga ju je najbolje brati i konzumirati u rano proljeće, prije cvatnje.


  • Podjeli:

Vezani Tekstovi

0 komentari