Napravite tinkture, kapi, čajeve od jesenskih ljekovitih biljaka!
By Živite zdravo danas - veljače 12, 2018
Ako niste iskoristili proljetnu i ljetnu sezonu rasta i cvatnje bilja, ne propustite ovu priliku ove jeseni. Napravite čajeve, kupke, tinkture i sirupe od ljekovitog bilja koje možete nabrati i sami. Potražite ih u prirodnim riznicama – prošetajte po obližnjem proplanku, livadi ili šumi i pronađite neke od biljaka koje vam preporučujemo. Ovo je naš izbor jesenskih biljaka koje će dobro doći svakome tko prepoznaje i cijeni snagu prirode.
1. Angelika (lat. Angelica archangelica)
(Također poznata kao anđelika, kravujac, anđeoski korijen, anđeosko drvo, siriš, trubaljka, kadlinac, sirišica, zubača, kravačac)Ovoj lijepoj biljci odgovara vlažno tlo pa najčešće raste na vlažnim livadama te u blizini rijeka i jezera.Možete je pronaći na području oko Plitvičkih jezera i u planinskom dijelu zapadne Hrvatske. Njen korijen, listovi i sjeme obiluju snažnim ljekovitim svojstvima. Korijen i sjeme se sakupljaju u listopadu i studenom, a listovi prije i poslije cvatnje. Suši se na sjenovitom prozračnom mjestu.
Korijen se upotrebljava kod probavnih smetnji, proljeva, nadutosti, bolova i grčeva u želucu, gastritisa, enteritisa, kolitisa, čireva na želucu i dvanaestercu. Pomaže kod gihta i reumatskih bolesti.Ima snažno antibakterijsko djelovanje, može pomoći ublažiti bronhitis, kašalj, gripu i prehladu.
Sjeme ove biljke je poznato kao snažan diuretik. U tom slučaju konzumira se u omjeru 1 čajna žličica na 1 šalicu vode.
Listovi se u narodnoj medicini koriste za izradu ljekovite tinkture koja je izvrsna pomoć kod želučanih tegoba.
Vino za želučane i probavne smetnje
Sastojci :
- 60 gr sitno narezanog korijena angelike
- 1 l bijelog vina
- 2 gr anisa
Priprema:
Korijen angelike umočite u vino i ostavite 1-2 dana da odstoji. Dodajte anis i ostavite da ponovno odstoji 1-2 dana.Vino nakon toga procijedite i spremno je za upotrebu.
Primjena:
Pijte jednu jušnu žlicu 1-2 puta dnevno.
Kupka protiv reume
Sastojci:
- 200 g nasjeckane angelike (cijela biljka)
- 5 l hladne vode
Priprema:
Angeliku stavite u hladnu vodu i ostavite da odstoji 10-12 sati. Nakon što je pripravak odstajao, kuhajte ga 15-30 minuta. Zatim ga procijedite, ulijte u kadu i uživajte u zdravoj kupki. Ostanite u kupki desetak minuta. Ponavljajte prema potrebi.
Čaj protiv probavnih smetnji, prehlade i kašlja
Sastojci:
- 1 žličica korijena angelike
- 3/4 šalice vode
Priprema:
Vodu u koju ste stavili korijen angelike zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, poklopite, ostavite da odstoji pet minuta i procijedite.
Primjena:
Ovu količinu čaja podijelite u dvije doze i popijte tijekom dana
2. Borovica (lat. Juniperus communis)
(također poznata kao borovac, brinje, brin, fenja, kleka, klekinja, smreka, šmrika, venja, smrča) Ovo je zimzelena biljka koja ovisno o staništu može rasti u obliku niskog, širokog grma, no u odgovarajućim uvjetima može izrasti i do sedam metara u visinu. Krase ju sitni, igličasti listovi i privlačni plavi, mesnati plodovi koji sa zrenjem poprimaju ljubičastu boju. Ovi ljekoviti grmovi rastu diljem Hrvatske, a najčešće ih nalazimo na pašnjacima, suhim obroncima i šumama. Borovica cvate u travnju i svibnju.
Plodovi dozrijevaju u jesen, a beru se u drugoj polovici jeseni. Suše se na zraku, rašireni u tankom sloju. Borovica jača organizam, čisti krv, pospješuje detoksikaciju.
Koristi se za ublažavanje probavnih i želučanih tegoba. Snažan je diuretik i izvrsno sredstvo za uklanjanje kamenca i pijeska iz žučnog i mokraćnog mjehura te bubrega. Pomaže kod upala i infekcija, reume, gihta, išijasa. Olakšava iskašljavanje i ublažava astmu. Izvrsna je prirodna pomoć kod kožnog osipa, oteklina i ozeblina. Plodovi borovice (bobice), koriste se u obliku sokova, čajeva, tinktura, a bobice možete i konzumirati, dok su svježe. Iglice borovice, svježe ili osušene, dodaju se raznim čajevima.
Čaj od bobica borovice
Sastojci:
- 2 žlice zdrobljenih bobica
- 1/2 l vode
Priprema:
Bobice prelijte kipućom vodom, poklopite, ostavite oko 30 minuta, a zatim procijedite.
Primjena:
Pijte po jednu šalicu, tri puta dnevno, prije jela. Za čišćenje jetre i bubrega pijte po jednu čašicu svaka tri sata, u razdoblju od sedam dana.
Sirup za liječenje dišnih organa
Sastojci:
- 500 g borovica
- 3 l vode
- med
Priprema:
Borovice kratko prokuhajte u vodi te ih potom zgnječite pa ponovo prokuhajte. Prokuhanu masu protisnite kroz sito, a u ohlađeno dodajte meda koliko je potrebno da bi dobili sirupastu smjesu.
Primjena:
Djeca: tri puta dnevno po jednu čajnu žličicu, sat prije obroka.
Odrasli: tri puta dnevno po dvije čajne žličice, sat prije obroka.
Tinktura od borovice
Sastojci:
- 2-3 šake zdrobljenih bobica
- 7,5 dcl konjaka ili rakije
Priprema:
Bobice stavite u staklenku i prelijte konjakom ili rakijom te ostavite mjesec dana na suncu.
Primjena:
Jedanput do dvaput tjedno konzumirajte 15-20 kapi tinkture s kockicom šećera (ili još boje, sa malo meda).
Napomena: trudnice i bubrežni bolesnici ne bi trebali uzimati borovicu.
3. Čičak (lat. Arctium lappa)
(također poznat kao repuh, lepušina, lapak, čakalj, zeleni čičak, konjski čičak, veliki čičak, gorki lepuh, veliki lepuh, polušina) Zbog svoje raširenosti čičak je poznat kao "dosadni korov", no u narodu je vrlo cijenjen zbog izuzetno ljekovitih svojstava. U jesen bere se korijen čička, koji se potom suši na toplom mjestu. Prije sušenja ga je potrebno očistiti, oprati i prerezati po dužini. Korijen čička pomaže kod kožnih i spolnih bolesti, čireva, ekcema, akni. Suzbija opadanje kose i potiče njen rast. Prirodni je diuretik – potiče izlučivanje mokraće.
Lišće ublažava nadutost i želučane tegobe, pomaže kod raznih kožnih osipa.
Sjeme se koristi za sve navedene bolesti, ali je još djelotvornije od lišća i korijena.
Čaj od korijena i lišća
Sastojci:
- 1 čajna žličica korijena i lišća
- 1/2 l vode
Priprema:
Lišće i korijen prokuhajte oko pet minuta, maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta, a potom procijedite.
Primjena:
Piti po 2 jušne žlice, dvaput dnevno, ujutro i navečer. Čaj potiče čišćenje krvi, jetre i kože.
Čičkovo ulje
Sastojci:
- 45 g očišćenog korijena čička
- 240 g baznog ulja (suncokretovo, maslinovo, sojino)
Priprema:
Korijen čička narežite na vrlo sitne komadiće ili sameljite. Stavite ga u staklenku s poklopcem i prelijte uljem. Ostavite staklenku na sobnoj temperaturi, a sadržaj povremeno promiješajte. Nakon četiri tjedna procijedite ulje.
Primjena:
Čičkovo ulje koristite za tretiranje problematične kože. Može pomoći u njezi kose i vlasišta kod prhuti i opadanja kose. Umasirajte ga nježnim pokretima kako biste potaknuli prokrvljenost vlasišta.
4. Divlji kesten (lat. Aesculus hippocastanum)
(također poznat kao jeloš, konjski kesten, konjski kostanj, divlji kostanj, mađal) divljeg kestena poznato je i kao "kralj parkova". Ljekoviti su pupoljci, cvijet i kora, koji se sakupljaju u proljeće te plod koji se bere u jesen.Cvjetovi i plod divljeg kestena pomažu kod crijevnih tegoba, proljeva i upala.Kora pomaže u liječenju problema s kožom - lišajeva, ozeblina, opeklina od sunca. Djelotvorna je i kod kašlja. Ublažava hemeroide i proširene vene.
Tinktura od cvjetova kestena
Sastojci:- 1 šaka cvijeta divljeg kestena
- 0,3 l rakije
Primjena:
Kod reume i gihta masirajte bolna mjesta.Kod grčeva u želucu po potrebi konzumirajte 10 do 15 kapi tinkture.
Mast za hemoroide od divljeg kestena
Sastojci:- 40 g sjemena divljeg kestena
- 60 g pčelinjeg voska
Priprema:
Sjeme i vosak istopiti na visokoj temperaturi, a zatim procijediti.
Primjena:
Dobivenim melemom mazati hemoroide.
Tonik za njegu kose
Sastojci:- 6 jušnih žlica cvjetova
- 3 jušne žlice listova
- 3 l vode
- malo jabučnog octa
Priprema:
Vodu u kojoj ste prethodno dodali malo jabučnog octa zagrijte do vrenja. Dodajte cvijet i koru divljeg kestena.Poklopite i ostavite 2 sata, a zatim procijedite.
Primjena:
Procijeđenom tekućinom ispirite kosu.
Prašak od plodova kestena
Ovaj prašak je odlično sredstvo za ublažavanje probavnih smetnji i problema s kožom. Pomaže kod proširenih vena i svih vrsta upala.
Priprema:
Svježe plodove divljeg kestena sameljite, osušite, a zatim usitnite u prašak. Čuvajte na suhom i tamnom mjestu.
Primjena:
Na početku tegoba konzumirajte količinu praha uzetu na vrhu noža, tri puta dnevno. Nakon poboljšanja tegoba nastavite s konzumacijom jednom dnevno.
5. Bijela imela (lat. Viscum album)
(također poznata kao višće, visk, hmelina, lijepak, omela.Imela je poluparazitska biljka koja je rasprostranjena u šumama, parkovima i voćnjacima diljem Hrvatske.Prepoznatljiva je po prozirnim, staklastim, bijelim bobicama. Bobice se beru u razdoblju od studenog do veljače. Otrovne su i nisu za oralnu upotrebu već se od njih pripravljaju oblozi, kupke i mast.U ljekovite svrhe iskoristite i listove imele, sezona branja je do sredine prosinca. Bijela imela ima snažno djelovanje na cijeli organizam. Stimulira probavu, potiče metabolizam i jača apetit. Pomaže pri liječenju hormonalnih poremećaja, regulira menstruaciju te ublažava tegobe u menopauzi.Potiče metabolizam i jača imunitet.
Prirodno je sredstvo za smirenje – pomaže kod nesanice i glavobolja uzrokovanih migrenama. Čuva krvne žile jer pomaže u regulaciji krvnog tlaka, potiče cirkulaciju i jača srce. Stimulira rad gušterače pa je koriste i brojni dijabetičari. Smanjuje posljedice kemoterapije na organizam.
Čaj za ženske tegobe
Sastojci:- 4 čajne žličice lišća imele
- 1 žlica vrkute
- 1 žlica stolisnika
- 3 šalice vode
Priprema:
4 čajne žličice lišća imele prelijte šalicom hladne vode i ostavite da odstoji 6-8 sati, a zatim procijedite.Pripremite čaj od vrkute i stolisnika tako što ćete biljke preliti kipućom vodom, a potom u njega ulijte već prije pripremljen napitak od imele.
Primjena:
Pijte po nekoliko gutljaja tijekom dana, a kura neka traje 1 do 2 tjedna.
Prah imele
Priprema:Listove imele operite, a zatim osušite. Dobro osušene listove sameljite u prah.Čuvajte na tamnom mjestu u dobro zatvorenoj posudi.Od praha napravite ekstrakt: 1 žličicu praha otopite u 2 dcl tople vode i ostavite da odstoji 3 sata.Popijte pripravak ujutro i prije spavanja, svaki put po 1 dcl. Ovaj pripravak pomaže kod problema sa srcem i krvnim žilama te kod proširenih vena.
Tinktura
Sastojci:
- 200 g lista imele
- 1 l rakije
Priprema:
Listove usitnite i stavite u staklenku te prelijte rakijom. Ostavite da odstoji tri tjedna, a svaki dan malo promućkajte staklenku. Tinkturu nakon 3 tjedna procijedite i čuvajte na tamnom mjestu.
Primjena:
1 čajnu žličicu umiješajte u 2 dcl tekućine (voda, sok, čaj) i pijte dva do tri puta na dan. Ova tinktura posebno se preporučuje za regulaciju tlaka kao i za ublažavanje klimakterijskih poteškoća.
Vino od suhe imele
Sastojci:- 6 žlica suhe usitnjene imele
- 1 l bijelog vina
Priprema:
U posudu stavite suhu i usitnjenu imelu te ju prelijte vinom. Ostavite da odstoji desetak dana i povremeno promućkajte.Nakon deset dana procijedite i tekućinu ulijte u staklenu flašu.
Primjena:
Pijte tri puta na dan, prije jela, po dvije jušne žlice. Pomaže kod hormonalnih i srčanih tegoba, djeluje protiv bolova i pomaže kod nesanice i tjeskobe
6. Lincura (Gentiana lutea)
(Također poznata kao srčanik, srdačica, trava od srca, gencijana, košutnik, lecijan, licijan, ravan, ravet)Lincura je višegodišnja zeljasta biljka, neugodnog mirisa i gorkog okusa, ali snažnih ljekovitih svojstava. Raste na planinskim predjelima - livadama, travnjacima i kamenjarima.Blagotvorna svojstva nalaze se u dugačkom i razgranatom korijenu koji može biti star čak i do pedeset godina.Korijen se može vaditi cijele godine, ali preporučljivo je da to bude u rano proljeće ili u jesen (listopad, studeni). Nakon vađenja korijen očistite, prerežite po dužini i sušite na prozračnom mjestu.
Ljekovitost korijena lincure
Lincura eliminira nadutost, plinove i zatvor, liječi mučninu i probavne tegobe, potiče apetit. Ublažava infekcije – blagotvorno djeluje na kožne i bubrežne infekcije. Jača imunitet i pomaže kod slabokrvnosti. Suzbija kašalj i bronhitis. Konzumacija korijena ove biljke ne preporučuje se trudnicama, osobama s povišenim krvnim tlakom, kao ni onima koji boluju od čira i gastritisa.Čaj protiv nadutosti i želučanih tegoba
Sastojci:- 1 g korijena lincure
- 2,5 dcl vode
Priprema:
U hladnu vodu stavite korijen i pustite da odstoji oko četiri sata, a zatim procijedite.
Primjena:
Popijte čaj prije jela.
Vino od lincure
Sastojci:- 40 g korijena
- 1 l bijelog vina
Priprema:
Korijen prelijte bijelim vinom i ostavite da odstoji deset sati, a zatim procijedite.
Primjena:
Pijte po jednu žličicu, tri puta dnevno, prije jela.
7. Ružmarin (Rosmarinus Officinalis)
(Također poznat kao rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad.)Ružmarin je zimzelen, gust grm, jakog i ugodnog mirisa i ljutog okusa.U Hrvatskoj je široko rasprostranjen, posebno na otocima i u obalnom području. U ljekovite svrhe koriste se cvjetovi, cvjetni izdanci i listovi. Ružmarin se suši na prozračnom mjestu u hladovini.Destilacijom grančica i listova ružmarina dobiva se ulje koje ima mnogobrojne pozitivne učinke na zdravlje.
Ljekovita svojstva
Liječi bolesti jetre, želučane i crijevne tegobe, umiruje grčeve i nadutost. Pomaže kod glavobolje, vrtoglavice, slabosti. Blagotvorno djeluje na raspoloženje, pamćenje i koncentraciju. Prirodno je sredstvo za smirivanje bolova u mišićima. Dokazano djeluje na prehladu, kašalj i sve infekcije dišnog sustava. Ublažava reumu, giht i artritis. Potiče rast kose i sprječava njeno opadanje.Kupka s ružmarinovim uljem
U kadu s pripremljenom vrućom vodom dodajte desetak kapi ružmarinovog ulja .Ova kupka posebno blagotvorno djeluje na relaksaciju cijelog organizma - smanjuje nervozu, napetost, nervozu, i tjeskobu.Čaj od ružmarina (za bolesnu jetru, ali i druge tegobe)
Sastojci:
- 1 žličica ružmarina
- 2 dcl vode
Priprema:
Ružmarin prelijte s 2 dcl vruće vode, poklopite i ostavite 15 minuta da odstoji, a zatim procijedite.
Primjena:
Pijte po jednu šalicu prije ili poslije jela.
Tinktura od ružmarina
Sastojci:
- 20 g cvjetova i listova ružmarina
- 1 dcl alkohola (70 %)
Priprema:
List i cvijet ružmarina sameljite te stavite u tamnu staklenku. Prelijte alkoholom i ostavite da odstoji desetak dana, a nakon toga procijedite.
Primjena:
Ujutro, natašte konzumirajte 5 do 10 kapi tinkture tako što ćete ju nakapati na kockicu šećera ili ukapati u žličicu s medom.
8. Šipak (Rosa canina)
(Također poznat kao šipurika, šepurika, divlja ruža, pasja ruža.Ovo je svima dobro poznata biljka. Rasprostranjen je diljem Hrvatske, raste uz rubove šuma, na livadama, u zapuštenim voćnjacima, u živicama i šikarama.Plod sazrijeva u periodu od rujna do sredine studenog, kada se i bere, a bobice savršene za ubiranje su one svijetlo crvene boje, jer je u njima najveća koncentracija vitamina C.Plodove šipka možete sušiti usitnjene ili samljevene na temperaturi od oko 40°C. Kada je sasvim suh, pospremite ga u papirnate kutije ili vrećice. Plod šipka pomaže kod problema s probavom – proljeva, mučnine, grčeva.
Ublažava posljedice stresa i napetosti – umor, razdražljivost i malaksalost te jača oslabljeni imunitet. Možete ga koristiti kod glavobolje i vrtoglavice. Bogat je vitaminima i nadoknađuje njihov manjak u organizmu. Cijenjen je i kao diuretik te zaštitnik bubrega i mokraćnog mjehura.
Čaj za dobar san
Sastojci:- 1 jušna žlica usitnjenog šipka
- 3 dcl vode
- 4 lista paprene metvice
Priprema:
Kuhajte šipak 5 minuta, a potom mu dodajte metvicu. Poklopite i pustite da odstoji dva sata, a zatim ga procijedite.
Primjena:
Pijte tijekom dana, a osobito prije spavanja.
Tonik za lice
Sastojci:
- 3 jušne žlice šipka u prahu
- 3 dcl vode
- 3 žlice virdžinijskog oraha
Priprema:
U posudu stavite šipak i prelijte ga kipućom vodom. Promiješajte i ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon toga procijedite tekućinu i ohladite. Dodajte tri žlice virdžinijskog oraha i četiri kapi ulja lavande.Koristite tonik za njegu osjetljive kože lica. Nanesite na kožu uz pomoć vatice. Čuvajte na hladnom mjestu.
Čaj protiv suhog kašlja
Sastojci:
- 1 jušna žlica usitnjenog šipka
- 2 dcl vode
- bagremov med
Priprema:
Šipak prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite 15 minuta da odstoji. Procijedite i dodajte bagremov med.
Primjena:
Konzumirajte tri puta dnevno, prije jela.
9. Zečji trn (Ononis spinosa)
(Također poznat kao gladiš, bodljikavi gladiš, gladušac, gladiševina, bodež, bijeli trn, bodljikavi zečji trn, runjavi zečak, iglica, vučji trn, grmotrnOva grmolika, razgranata zeljasta biljka raste u nizinama, brdovitim područjima i u primorju. Korijen se vadi u jesen i potrebno ga je detaljno očistiti, usitniti na trake, povezati i objesiti na suho i toplo mjesto kako bi se osušio. Koristi se za liječenje upalnih procesa – kod upale pluća, bubrega, mjehura, jetre i žući, te reume i artritisa. U narodnoj medicini koristili su ga i za liječenje kamenca.
Ova biljka je vrlo poznata i cijenjena zbog diuretičkih i detoksikacijskih svojstava pa se preporučuje svima koji trebaju izbacivanje nakupljene tekućine i čišćenje organizma. Zečji trn ima pozitivan učinak na metabolizam – ubrzava ga. Pomaže i kod kožnih bolesti, zahvaljujući protuupalnom djelovanju.
Čaj za reumu
Sastojci:- 1 jušna žlica korijena
- 1 čajna žličica listova
- 1 čajna žličica cvjetova
- 2 dl vode
Priprema:
Korijen, list i cvijet zečjeg trna prelijte vodom i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga kuhajte dvadesetak minuta na laganoj vatri, a zatim procijedite.
Primjena:
Pijte dvije do tri šalice na dan.
10. Žutika (Berberis vulgaris)
(Također poznata kao divlji šimšir, šimširovo drvo, šimširka, babkovina, brebenika, česmiga, česmigovina, česmina, kiseli trn, mali čevčežac, trpka žutika, žuti šipak, žutika, žutica, žutikovina, žutokora.)Ovo je grmolika biljka koja raste na zapuštenim zemljištima, po šikarama, živicama i rubovima šuma, a najrasprostranjenija je u brdskim predjelima. Ljekoviti dijelovi biljke su bobice i kora s grana i korijena.
Bobice se beru tijekom svibnja i lipnja, a korijen u ožujku i studenom. Ljekovita kora koja se oguli s korijena ili s grana najbolje se suši nanizana na konac i obješena u hladovini.Ova biljka pomaže kod oslabljene cirkulacije i hemeroida. Potiče probavu, rad bubrega i jetre te izlučivanje žuči. Jača zubno meso i olakšava bol kod upaljenih i bolnih desni. Ublažava tegobe s prostatom i bolove mokraćnog sustava.
Marmelada od plodova žutike - za jačanje apetita
Sastojci:
- 1 kg zrelih plodova žutike (zeleni i nedovoljno zreli plodovi su otrovni)
- 6 žlica meda
- po želji krušaka ili drugog slatkog voća
Priprema:
Plodove žutike kuhajte u malo vode, da omekšaju. Protisnite ih kroz sito, dodajte med, a zatim kuhajte da se smjesa zgusne. Po želji u marmeladu možete dodati nekoliko krušaka ili drugog slatkog voća kako biste neutralizirali kiselost.
0 komentari