Alfalfa (lat. Medicago sativa), poznata i kao lucerna, dugogodišnja je cvjetajuća biljka iz porodice mahunarki. Ime je dobila po arapskoj riječi koja veliča bogatstvo njezinih hranjivih sastojaka. Poznata je po svojem dubokom korijenu koje može izrasti i preko 9 metara te tako može crpiti rijetke i dragocjene minerale koje većini biljaka nisu dostupne. Ima dugu povijest upotrebe u prehrambene i medicinske svrhe.
Tradicionalna kineska medicina koristila je pripravak od njezina lišća za poboljšanje apetita i liječenje čireva. Indijska ayurvedska medicina je list alfalfe upotrebljavala u liječenju edema, artritisa i čireva. Danas alfalfa ima status superhrane i znanstveno su potvrđena njezina mnoga ljekovita svojstva. Osim listova i sjemenki biljke, dostupni su i drugi oblici u kojima se može konzumirati - klice i koncentrirani prah. U jednoj šalici svježih klica ima samo 8 kalorija, a njezini hranjivi sastojci su većinom proteini. Alfalfa je do deset puta bogatija mineralima od većine žitarica. Vrlo je bogata kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem i fosforom. Sadrži visok udio vitamina B skupine, te A, C, D, E i K.
Alkalizira i čisti organizam
Alfalfa je bogat izvor klorofila - prirodnog sastojka koji je poznat po svom alkalizirajućem i pročišćavajućem djelovanju na organizam.Klorofil je jedan od najvažnijih kelata u prirodi (kelacija je vezanje atoma teškog metala na kompleksne organske spojeve i izbacivanje iz organizma).Njegova sposobnost uklanjanja teških metale poput žive iz organizma, čini ga moćnim iscjeliteljem.Stoga se alfalfa koristi za oporavak i čišćenje organizma nakon uzimanja
lijekova, kao zaštita nakon uklanjanja amalgamskih plombi i tijekom
liječenja ovisnosti o alkoholu. Smanjuje sposobnost vezanja kancerogenih tvari za DNA u jetri i drugim
organima. Pomaže u ponovnoj izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih
stanica. Poznato je da kiselost organizma može negativno utjecati na naše
zdravlje, jer potiče rast bakterija, gljivica, virusa i parazita.
Klorofil alkalizira organizam (sprečava kiselost i čini krv lužnatom).
Štiti od želučanih bolesti
Alfalfa i općenito, klorofil, prirodni su zaštitnici od bolesti želuca.Helikobakter pylori otkrivena je 1979. godine. Ova gram-negativna
bakterija naseljava različita dijelove želuca gdje uzrokuje upalu koja
je čvrsto povezana sa većinom želučanih tegoba uključujući gastritis i
maligne promjene na želucu.Posebno je opasna inficiranost bakterijom Helicobacter pylori uz
istovremeno pušenje, korištenje alkohola, nezdrave hrane, kao i
konzumiranje nekih lijekova jer dolazi do kontinuiranog oštećivanja
sluznice želuca te razaranja tkiva želuca.Klorofil ima antibakterijsko djelovanje, a posebno je djelotvoran u sprječavanju razvoja i umnožavanja Helikobakter pylori. Uz nevjerojatnu sposobnost zacjeljivanja i regeneracije tkiva, idealno je sredstvo za liječenje i obnavljanje sluznice želuca.Nekoliko značajnih studija dokumentira upotrebu klorofila u
iskorjenjivanju Helikobakter pylori, te liječenju gastritisa i peptičkog
čira kod osoba gdje se liječenje konvencionalnom terapijom pokazalo
neučinkovitim.
Sprječava karcinom i osteoporozu
Istraživanja o aminokiselini kanavaninu, koja se u izobilju nalazi u klicama alfalfe, ukazala su na njezin povoljan učinak u prevenciji raka gušterače, debelog crijeva i leukemije.Biljka sadrži i fitoestrogene slične ženskim spolnim hormonima, estrogenima.Oni smanjuju rizik od osteoporoze, bolesti srca i raka dojke. Prirodna su pomoć u ublažavanju simptoma menopauze.
Smanjuje masnoću u krvi
Klinička istraživanja su pokazala da svakodnevno uzimanje alfalfe kao
dodatka prehrani može pomoći normalizaciji razine masnoća u krvi.Njezina vlakna i biljne tvari zvane saponini doprinose smanjenju
apsorpcije kolesterola u organizam, te onda posljedično i sprječavanju
aterosklerozu krvnih žila.Utvrdilo se i da su listovi biljke učinkovitiji kod snižavanja razine masnoća nego klice.
Pomaže u liječenju autoimunih bolesti
Laboratorijska istraživanja potvrdila su da zahvaljujući obilju
bioflavonoida alfalfa ima protuupalna i antioksidativna svojstva, te
obećavajuće djelovanje u liječenju sistemskog lupusa i drugih autoimunih
bolesti.Kako je jako bogata mineralima neophodnima za izgradnju kosti, može pomoći u liječenju artritisa.
Ljekovita svojstva alfalfe:
- smanjuje masnoću u krvi
- štiti srce i krvne žile
- alkalizira organizam
- predstavlja zaštitu od raka gušterače, debelog crijeva i leukemije
- potiče razgradnju bubrežnih kamenaca
- pomaže kod artritisa i osteoporoze
- ublažava simptome menopauze
- štiti od želučanih bolesti
- bogata klorofilom, mineralima i proteinima
Primjena alfalfe
Alfalfu možete konzumirati u obliku klica, cijele biljke i koncentriranog praha.Preporučena količina praha je 1-2 čajne žlice dnevno, u soku ili smoothiju.
Napomena
Alfalfa je sigurna za zdravlje, ali postoje situacije kad je potrebno primijeniti oprez.Prije uzimanja alfalfe, konzultirajte se sa svojim liječnikom ili
naturopatom ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, primate
hormonalnu terapiju, bolujete od autoimunih bolesti ili ste trudni.
Čokoladni smoothie sa špinatom i alfalfa
- 1 velika banana
- 150 - 200 g svježeg špinata
- 2 datulje, bez koštica
- 1 čaša borovnica
- 1 žlica kakaa u prahu
- 5 kockica leda
- 1 1/2 čaše vode
- 2 žličice alfalfe
Priprema
Sve sastojke dobro sameljite u blenderu. Odmah popijte.
0 komentari