Čičak – neugledan korov koji čuva vaše zdravlje
By Živite zdravo danas - veljače 07, 2018
Čičak (lat. Arctium lappa) je pripadnik roda Arctium, porodice Asteraceae. U narodu je poznat i kao lopuh, lepuh, lepušina, čakalj, lopuk, repuh, lipalj. Porijeklom je iz Europe i Sibira, a danas je rasprostranjen diljem svijeta. U srednjem vijeku ova biljka je redovito korištena u kulinarstvu kao povrće izuzetno hranjivih vrijednosti.
Danas se kao kulinarska namirnica koristi još samo u Japanu. U ostatku svijeta čičak se vrlo rijetko koristi kao hrana, ali je izuzetno cijenjen na području fitoterapije te u kozmetičkoj industriji.
Riznica vrijednih nutrijenata
Nutritivno bogati i ljekoviti dijelovi čička su - listovi, stabljika, sjeme i korijen.
Sadrže brojne nutrijente koji su višestruko korisni za ljudski organizam:
- vitamine C i E
- folnu kiselinu
- riboflavin
- piridoksin
- niacin
- kalij
- željezo
- magnezij
- cink
- kalcij
- selen
- fosfor
- inulin
Vitamini značajno zastupljeni u čičku su C i E, koji kao snažni prirodni antioksidansi pomažu u prevenciji i liječenju mnogih oboljenja.
Od minerala, poseban naglasak je na kaliju koji čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava, živaca i mišića, otklanja umor te pomaže u očuvanju optimalne razine energije i koncentracije.
Čičak je dobar izvor prebiotika inulina koji se ističe svojim laksativnim svojstvima te pozitivnim djelovanjem na crijevnu mikrofloru.BInulin pomaže i u snižavanju razine šećera i kolesterola u krvi te smanjenju prekomjerne tjelesne težine.
Mnogobrojne studije su pokazale da ovaj polisaharid utječe i na povećanje koncentracije kalcija i magnezija u organizmu, što je od velikog značaja za zdravlje kostiju i zubi. Posebnu pažnju privlače gorke tvari sadržane u ovoj biljci.
One ublažavaju bolove u trbuhu, nadutost, žgaravicu i mučninu te pospješuju stvaranje probavnih sokova, što je od velikog značaja za zdravu probavu. Pospješuju resorpciju vitamina i minerala u tragovima te pomažu u očuvanju zdravlja jetre i žučnog mjehura.
Najnovija istraživanja potvrdila su i pozitivne učinke gorkih tvari na ljudski imunitet kao i na ublažavanje kroničnog umora.
Ljekovita svojstva čička
Moderna istraživanja potvrđuju da svi dijelovi ove biljke blagotvorno djeluju kod mnogih zdravstvenih tegoba. Čičak je odličan saveznik imunološkog sustava – jača imunitet, prevenira i liječi gripu, razne infekcije i alergije.
Pospješuje znojenje, a time i detoksikaciju organizma putem kože. Oblog od čička koristi se za liječenje kožnih problema poput nečiste kože, modrica, osipa, gnojnih rana, ogrebotina, akni, ekcema i lišaja. Pomaže u pročišćavanju krvi, prevenira i liječi anemiju, a prema najnovijim istraživanjima djelotvoran je i u liječenju leukemije.
Zahvaljujući inulinu u svom sastavu ova biljka je od velike pomoći u regulaciji razine šećera u krvi pa se dijabetičarima preporučuje svakodnevna konzumacija tinkture od čička. Sirup od korijena i sjemenki čička čuva zdravlje usne šupljine i dišnog sustava.
Čičak potiče apetit, ublažava nadutost i zatvor, pospješuje probavu i smiruje nervozu crijeva. Sprečava bolesti jetre, pomaže u njezinoj regeneraciji te stimulira rad jetre i izlučivanje žuči. Pospješuje eliminaciju bubrežnog i mokraćnog pijeska te kamenaca.
Blagotvorno djeluje kod bolnih zglobova, gihta, artritisa i reume. U tom slučaju primjenjuju se oblozi ili čaj od sjemenki čička. Ulje od čička poznato je po svojim umirujućim svojstvima i djelotvornosti kod nesanice, nemira, napetosti, razdražljivosti i nervoze.
Ljekovito djelovanje čička:
- jača imunitet
- detoksicira organizam
- regenerira tkiva
- liječi akne, ekceme i lišajeve
- regulira šećer u krvi
- liječi anemiju
- čuva zdravlje usne šupljine
- poboljšava zdravlje dišnog sustava
- pomaže kod bolnih zglobova
- poboljšava probavu
- štiti od bolesti jetre
- pomaže u eliminaciji bubrežnog kamenca
- ima umirujuća svojstva
- poboljšava stanje kose i vlasišta
- pomaže kod leukemije i dijabetesa
Primjena čička u fitoterapiji i kozmetici
Osim za liječenje raznih zdravstvenih tegoba čičak se već stoljećima koristi i u kozmetičke svrhe. Najpoznatija primjena ove biljke u održavanju zdravlja i ljepote cjelokupnog organizma je u obliku čaja, soka, ulja i masti.
Čaj od čička
Čaj od čička izvrstan je za pročišćavanje krvi, ublažavanje reumatskih tegoba te liječenje veneričnih bolesti. Čaj od sjemena izvrstan je diuretik te odličan saveznik u prevenciji bubrežnih kamenaca i regulaciji menstruacije.Čaj od mladog lišća ublažava nadutost te pomaže kod katara želuca. Ispiranje ogrebotina, rana i čireva ovim čajem pridonosi njihovom bržem zacjeljivanju.
Sok od čička
Sok od čička liječi bolesnu jetru te potiče izlučivanje žuči. Sok od korijena posebno je djelotvoran u čišćenju kože, liječenju
čireva, akni i lišajeva te zacjeljivanju rana, ogrebotina i opeklina.
Ulje čička
Ulje od čička dobiva se iz sjemena i na glasu je kao rješenje za mnoge zdravstvene probleme. Poznato je po svojim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima. Nezaobilazan je dio kozmetičke industrije, a osobito je čest sastojak krema za njegu kože te losiona za kosu.
Mast od čička
Mast se koristi za liječenje mnogobrojnih kožnih problema - upaljene
kože, čireva, rana, opeklina, bradavica, lišajeva, ekcema, psorijaze.
Kako prepoznati i brati čičak
Čičak je dvogodišnja zeljasta biljka čija visina može dosegnuti i do 150 cm. U našim krajevima raste kao divlja samonikla biljka na livadama, zapuštenim zemljištima, u šikarama, uz živice, na sunčanim rubovima šuma.
Listovi ove biljke su srcolikog oblika i nazubljenih rubova. Pri dnu stabljike su veliki i široki, a prema vrhu stabljike veličina im se smanjuje. Beru se kada su sasvim mladi, obavezno prije cvjetanja biljke.
Stabljika je debela, dlakava, tvrda, uspravna i razgranata. Bere se kao i listovi prije cvatnje biljke.
Korijen je mesnat, razgranat, vretenastog oblika, a može izrasti i do 60 cm u dužinu. Od cijele biljke, u korijenu je sadržan najveći postotak hranjivih tvari.
Vadi se kod dvogodišnjih biljaka u proljeće i jesen.
Cvjetne glavice su okruglog oblika, a smještene su u skupinama na vrhovima grana.
Cvjetovi su purpurno-crvene do purpurno-ljubičaste boje. Čičak cvijeta od srpnja do rujna. Sjeme dozrijeva od rujna do listopada, a sakuplja se kada sasvim dozri.
0 komentari