Naše tijelo ima vlastiti sustav za detoksikaciju.No, on može biti oslabljen pod utjecajem različitih čimbenika poput nepravilne prehrane, toksina iz naše okoline, prejedanja, stresa, sjedilačkog načina života te općenito loših zdravstvenih navika.
Tada dolazi do pojačanog nakupljanja toksina i tijelu je potrebna pomoć kako bi se štetne tvari eliminirale iz organizma.
Čišćenje organizma pospješit će aktivaciju prirodnog tjelesnog sustava zaduženog za eliminaciju toksina, spriječiti njihovu prekomjernu akumulaciju te osnažiti cijeli organizam.
Zdravstvene dobrobiti detoksikacije
Čišćenje organizma pomaže kod brojnih kroničnih oboljenja poput upala, astme, alergija, artritisa, anksioznosti, depresije, dijabetesa, glavobolje, kroničnog umora, bolesti srca, visokog kolesterola, niske razine šećera u krvi, probavnih tegoba.
Detoksikacija je korisna i kao preventivno sredstvo protiv pojave bolesti, osobito kod osoba koje su zbog zanimanja ili mjesta stanovanja izložene većim količinama toksina.
Simptomi koji upućuju na preopterećenost organizma toksinima mogu uključivati:
- neobjašnjiv umor
- opću slabost
- mišićne bolove
- bolove u zglobovima
- nadutost i ostale probavne smetnje
- glavobolju
- nesanicu
- depresiju
- oslabljenu koncentraciju
- loš zadah
- probleme s tenom
- alergije
- netoleranciju na određene namirnice
- nagli gubitak tjelesne težine
- smanjenu otpornost na infekcije
Hranom protiv toksina
Postoje brojne metode čišćenja tijela od štetnih tvari.Ipak, dugoročno gledano, jedan od najvjernijih saveznika čistog organizma je zdrava i pravilna ishrana.
Izbor hrane koja može nadjačati štetne tvari nakupljane u našem organizmu je zaista velik.
Iskušavajte, istražujte, slušajte glas vlastitog tijela i sigurno ćete pronaći mnoštvo namirnica koje će biti poslastica za vaše nepce, a ujedno i vaš vjerni zaštitnik od štetnog djelovanja toksina.
U nastavku vam donosimo popis devet namirnica savršenih za prirodnu detoksikaciju organizma.
1. Češnjak
Češnjak se ubraja u skupinu izuzetno zdravih namirnica i slovi kao snažan detoksikator.
U svom sastavu krije brojne važne nutrijente.
Najznačajniji od njih su vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C te minerali željezo, mangan, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.
Sadrži i proteine, vlakna, enzime, eterična ulja i biljne masti. Stari narodni recept za prirodnu detoksikaciju organizma je konzumacija dva do tri režnja svježeg češnjaka na dan.
U svježem obliku ga možete konzumirati i tako da ga naribate te posipate preko salata ili tjestenine.
Češnjakom možete upotpuniti mnoga slana jela poput juha, variva, umaka, jela od povrća ili gljiva itd.
Ako ga koristite u kuhanim jelima, dodajte ga pri kraju kuhanja kako bi se iz njega iskoristilo što više hranjivih tvari.
2. Cejlonski cimet
Cejlonski cimet je začin koji u sebi krije puno više od predivne arome. Njegov obrambeni potencijal i snaga u zaštiti organizma od štetnih toksina su neupitni.
Obiluje važnim vitaminima poput vitamina C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin). Sadrži i minerale mangan, kalcij, željezo, bakar i cink. Odličan je izvor ugljikohidrata, proteina i dijetetskih vlakana.
Cimet je pogodan za obogaćivanje arome voćnih salata, umaka, kompota te raznih napitaka poput kave, čaja, likera, tople čokolade i kakaa itd.
Mnoge domaćice ga koriste i u pripremi kolača, domaćih keksića, peciva, krafni te raznih drugih slatkih delicija.
Pita od jabuka je naprosto nezamisliva bez ovog božanstvenog začina. U nekim kuhinjama cimet je neizostavan i u pripremi slanih jela, osobito kruha i peciva. Cimet je na našem tržištu dostupan u obliku praha ili štapića.
U većini trgovina je u ponudi kineski cimet koji sadrži velike količine kumarina zbog čega se smatra štetnim i opasnim za zdravlje jetre i bubrega.
Za razliku od njega, cejlonski cimet je apsolutno siguran čak i kod redovite, odnosno svakodnevne upotrebe.
3. Kurkuma
U alternativnoj medicini kurkuma se smatra pravim prijateljem čistog i zdravog organizma.
U ovom začinu kriju se brojni nutritivni dragulji.
Tu su minerali kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, mangan i selen, vitamini B6, C, E i K, tiamin, riboflavin, niacin.
Ovaj žutonarančasti prah ima zaista širok spektar zdravstvenih koristi, a u njih se ubrajaju i snažna detoksikacijska svojstva. Kurkuma je idealna za pripremu kako slanih tako i slatkih obroka.
Koristi se kao dodatak jelima od povrća i krumpira, rižotima, tjesteninama, juhama, varivima, umacima i salatama.
Dobrodošla je i u pripremi voćnih salata, kolača, krema, palačinki, pudinga, frapea, čajeva itd. Ovaj svestrani začin se koristi i u kozmetičkoj industriji, u obliku eteričnog ulja ili ekstrakta.
4. Lan
Sjemenke biljke lan u svom sastavu sadrže vitamine B, C, E, te minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij.
Odličan su izvor aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, dijetalnih vlakana, te mnogih drugih važnih nutrijenata.
Lan se smatra najvrjednijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).
Osim toga sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu. Sjemenke lana obiluju važnim antioksidansom lignanom pa se opravdano nazivaju superhranom.
Najčešće se koriste kod pripreme kruha i peciva. Također, mogu biti izvrstan dodatak salatama, juhama i varivima. Izvrsno pristaju uz jogurt ili smoothie.
Laneno brašno se smatra još moćnijim jer se dostupnost lignana iz sjemenki lana povećava njihovim mljevenjem.
Laneno brašno ima višestruku primjenu. Izvrstan je dodatak slanim i slatkim jelima.
Možete ga koristiti u pripremi kruha, peciva, mafina, domaćih keksa, krekera i ostalih grickalica.
Laneno ulje možete iskoristiti kod pripreme salata, preljeva, za salatu ili marinada. Njime također možete obogatiti jela od kuhanog povrća.
Uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja ovo ulje može biti vrlo djelotvoran prirodan losion za njegu lica i tijela.
5. Đumbir
Đumbir je iznimno popularan u tretmanima detoksikacije.Osobito je na glasu kao izvrsno prirodno sredstvo za čišćenje pluća.
Zbog toga se redovita konzumacija čaja od korijena ove biljke osobito preporučuje pušačima te osobama koje su zbog mjesta stanovanja ili zanimanja izložene zagađenom zraku.
Detoksikacija pluća pospješuje njihovo čišćenje od katrana i toksina, čime se povećava kapacitet pluća, a smanjuje se i rizik od pojave plućnih i respiratornih infekcija
Čaj od đumbira za čišćenje pluća pripremite na sljedeći način: U 200 ml ključale vode sitno narežite ili naribajte jedan centimetar đumbirovog korijena. Kuhajte desetak minuta, a zatim procijedite. Po želji dodajte med, limun ili cimet.
Đumbir možete upotrebljavati svjež ili osušen u obliku mljevenog praha. Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela.
Dobrodošao je u marinadama, umacima, prženim jelima, juhama, žitaricama te svježem ili pirjanom povrću.
Uz dodatak đumbira voćne salate, kompoti, pudinzi, razni napici, muffini i drugi kolači odisat će posebnom aromom.
Prema ayurvedi, đumbir je izvrsno sredstvo za poboljšanje probave i eliminaciju toksina iz probavnog sustava.
6. Maslačak
Maslačak je u narodnoj medicini poznat kao snažan diuretik te kao prirodno sredstvo za pročišćavanje krvi.
Pospješuje stvaranje žuči, čisti jetru, suzbija alergije, snižava povišeni kolesterol te liječi želučane i crijevne tegobe.
Ova biljka je prava riznica vitamina B2, C, D te vitamina A kojega u listu maslačka ima više nego u mrkvi.
Sadrži i minerale kalij, kalcij, magnezij, natrij, fosfor te čak jedan i pol puta više željeza od iste količine špinata.
Unatoč gorkastom okusu listove maslačka mnogi obožavaju i rado konzumiraju.
Ponajviše se koriste za pripremu salata, ali i za obogaćivanje priloga poput krumpira, riže ili tjestenine.
Možete ih pripremiti i poput špinata te ih dodati u omiljeni umak. Također, od listova maslačka možete napraviti zdravi kašasti sok.
Od cvjetova maslačka priprema se ukusan i ljekovit čaj te sirup koji je izvrstan za suzbijanje kašlja, probavnih tegoba kao i za čišćenje krvi.
Korijen maslačka posebno je na glasu kao snažan detoksikator. Koristi se za pripremu čaja koji čisti jetru, žuč, bubrege i limfu i pospješuje izlučivanje toksina iz tijela putem urina.
Osim za čaj, korijen maslačka možete iskoristiti i za pripremu soka te za obogaćivanje raznih salata.
7. Pšenična trava
Pšenična trava, odnosno vrlo mladi izdanci pšeničnih klica se smatraju jednom od najučinkovitijih namirnica za detoksikaciju.
Sadrži brojne važne nutrijente; vitamine A, C, E, K i vitamine B kompleksa, minerale kalcij, magnezij, željezo, cink, kalij, fosfor i kobalt kao i proteine, aminokiseline, enzime i vlakna.
Posebnost pšenične trave je visoki udio klorofila. Čak 70 % sastava ove biljke čini upravo klorofil, koji je poznati "čistač" toksina i teških metala.
Pšeničnu travu možete sami uzgojiti, te ju potom preraditi u sok za upotrebu, a možete ju i kupiti u obliku praha.
Prah pšenične trave baš kao i svježa pšenična trava, odnosno njezin sok, mogu biti odličan dodatak povrtnim i voćnim salatama, prilozima od povrća, juhama, umacima te raznim napitcima.
8. Aronija
Aronija opravdano nosi titulu "super voća". Osim što doprinosi zdravlju jetre, štitnjače, želuca te probavnog i krvožilnog sustava, plod aronije je i snažan saveznik u eliminaciji toksina.
Istraživanja provedena u Rusiji su potvrdila da ovo voće potiče eliminaciju radioaktivnih tvari i teških metala iz tijela.
Aronija je vrlo dobar izvor vitaminima B, C i E kao i folne kiseline. Udio antocijana i flavonoida u ovom voću je čak do deset puta veći nego u drugim vrstama voća.
Plodovi aronije se konzumiraju svježi ili sušeni. Ako vam je okus svježe aronije opor možete ju konzumirati u obliku matičnog soka od aronije.
Plodovi aronije su izvrsni za nutritivno obogaćivanje voćnih salata, shakeova, smoothieja, kompota. Imate li stablo aronije, ne dopustite da neiskorišteni plodovi propadnu već ih osušite i koristite za pripremu čaja ili ih preradite u sokove, marmelade ili džemove.
0 komentari